The hearing of MH-17 case at the District Court of the Hague
09.03.2020

1. Сьогодні в 11.00 в Окружному суді Гааги (у спеціально побудованому судовому комплексі в аеропорті Схіпхол біля Амстердаму) починаються судові засідання у справі MH17. Вся інформація про хід справи буде доступна на окремому сайті – https://www.courtmh17.com/en. Також там доступна онлайн трансляція англійською мовою.

2. Поки обвинувачено 4 осіб:
громадяни РФ колишній «міністр оборони «ДНР» та колишній офіцер ФСБ Ігор Гіркин (Стрєлков),
на час катастрофи полковник ГРУ Генштабу ВС РФ, глава “ГРУ ДНР” Сергій Дубинський (на прізвисько «Хмурий»),
підполковник спецназу ГРУ Олег Пулатов («Гюрза»),
а також громадянин України Леонід Харченко («Крот»).
Це не всі хто будуть звинувачені. Це лише ті, щодо яких JIT та прокуратура вирішила, що мають достатньо доказів для судового переслідування.

3. Рішення про те, що суд відбудеться у Нідерландах відповідно до голландського права було прийнято 5 червня 2017 року Нідерландами, Малайзією, Австралією, Бельгією та Україною – засновниками Спільної розслідувальної групи (JIT – Joint investigation team).

4. 7 червня 2017 року Нідерланди та Україна підписали Угоду про міжнародну правову допомогу. Основні положення: голландська юрисдикція і делегування кримінальних проваджень, екстрадиція підозрюваних, суд з використанням режиму відеоконференції, а також делегування виконання вироку.
Таке делегування означає, що обвинувачення представляє тільки голландська прокуратура (один або два прокурори в суді). Українські прокурори в суді участі не братимуть.
Вночі стало відомо, що до суду “для моральної підтримки” направлено делегацію у складі заступника Генпрокурора п.Мамедова Гюндуза (призначений уже колишнім Генпрокурором Рябошапкою), заступника Голови СБУ та посла України у Королівстві Нідерладни п.Всеволода Ченцова.

5. 10 червня 2018 року у Нідерландах було прийнято спеціальне законодавство для того, щоб суд над підозрюваними у злочині MH17 став можливим. Таке законодавство зумовлене унікальною природою процесу MH17 та його міжнародним характером. Законодавство дає суду можливість проводити певну частину процесу англійською мовою, наприклад, щоб родичі загиблих могли звертатись до суду. Також передбачено надзвичайно рідкісний виняток з права обвинувачених бути фізично присутніми в суді. Вони зможуть брати участь у засіданнях в режимі відеозв’язку або через адвоката. В обох випадках вважатиметься, що обвинувачені беруть участь в суді, а не що їх судять in absentia.

6. 27 січня 2020 року з повідомлення Окружного суду Гааги стало відомо, що нідерландська юридична фірма звернулась до суду з повідомленням, що буде представляти, щонайменше, одного з підозрюваних.

Це представники Sjöcrona van Stigt – авторитетної гаазької юридичної компанії, що спеціалізується на кримінальному праві, та повідомили, що вони за контрактом представляють інтереси Олега Пулатова.
Над захистом бойовика та підполковника армії РФ працюватимуть двоє топ-представників юркомпанії (у ранзі партнерів) – Бодевайн ван Ейк та Сабіне тен Дусхате, також їм допомагатиме росіянка Єлєна Кутіна, представниця юридичної компанії з Москви.

7. Детальна інформація про голландський кримінальний процес є на сайті судового процесу тут https://www.courtmh17.com/…/criminal-proceedings-in-the-net…
Найбільш цікаве те, що не буде у цій справі присяжних – у Нідерландах взагалі немає суду присяжних. Судді приймають рішення і щодо вини обвинувачених, і щодо покарання.
Також особливістю є те, що допит свідків у суді не є стандартною процедурою. У цій справі свідки уже допитані слідством і прокуратурою і їх свідчення будуть представлені суду. Тільки якщо суд вирішить за необхідне – допитуватиме цих чи нових свідків у залі суду. Тут варто нагадати, що, наприклад, виданий по обміну РФ Цемах був допитаний JIT.
Є апеляція і верховний суд.

8. Призначено три судді (два чоловіки та жінка) та один резервний.
Hendrik Steenhuis – головуючий, старший суддя А. Є суддею кримінального суду Окружного суду Гааги з 2006 року, до цього працював у податкових органах.
Dagmar Koster – старший суддя, є суддею кримінального суду Окружного суду Гааги з 2016 року, до цього з 2008 року був суддею в інших кримінальних судах.
Heleen Kerstens-Fockens – старша суддя, з 2009 року є суддею кримінальної та адміністративної секцій Окружного суду Гааги. З 2007 по 2009 працювала в Окружному суді Амстердаму, з цікавого – проходила інтернатуру в Міжнародному кримінальному трибуналі для колишньої Югославії та раніше працювала у Червоному Хресті юристом.

9. Родичі зможуть звернутись до суду щодо впливу смертей на їх життя, щодо можливого покарання для обвинувачених та з вимогами компенсації.

10. Тривалість суду передбачити складно. Це залежатиме від багатьох факторів: хто буде присутній, з якими клопотаннями звернуться адвокати якщо вони братимуть участь, чи вирішить суд допитувати свідків та багато іншого. Зараз відбудуться підготовчі слухання. Зарезервовано дні з 9 до 13 та з 23 до 27 березня 2020 року.

Подальгі коментарі Андрія Гука про хід справи читайте тут.

***
На фото – 298 пустих крісел напроти Посольства РФ у Гаазі, які вчора були виставлені родичами загиблих.