Україна планує відновити авіарейси зі Львова. Хто забезпечить повітряний коридор та чи готові авіакомпанії?
20.09.2022
Міністр інфраструктури Олександр Кубраков обіцяє відновити рейси до українських аеропортів. Чотири проблеми, які заважають, та як їх вирішити
Гарантії безпеки можуть бути у вигляді розміщення сил протиповітряної чи протиракетної оборони у Польщі, які будуть прикривати повітряну зону навкруги аеропорту Львова, – каже у коментарі для Forbes.ua партнер юрфірми «Анте», спеціаліст з авіаційного права Андрій Гук. Він вважає, що така допомога західних партнерів не є неможливою.
Друга проблема – відновлення процесів
Її вирішити легше, ніж забезпечити повітряний коридор. «Повноцінний запуск процесів – від виведення фахівців до забезпечення логістики всього необхідного – вимагатиме не менше 45 днів, і це будуть суперрекордні терміни», – каже Слободянюк. Гук згоден із міністром, що вистачить двох тижнів.
Щоб аеропорт відновив обслуговування рейсів, необхідно лише проведення звичайної інспекції з боку Державіаслужби, яка перевірить здатність аеропорту виконувати всі необхідні заходи безпеки, каже Гук.
Страхування ризиків
Ще одна проблема, яка заважає відновленню рейсів, пов’язана зі страхуванням. «Страхові компанії не погодяться страхувати військові ризики для літаків, які будуть виконувати рейси до України», – каже Гук. Проблему можна вирішити урядовими фінансовими гарантіями страховим компаніям на випадок можливих інцидентів із літаками.
Наступний крок – знайти авіакомпанію, яка погодиться першою розпочати рейси до Львова. «Швидше за все, це буде якийсь український перевізник: МАУ, SkyUp Airlines чи Bees Airline», – каже Гук.
Bees Airline готова одразу летіти, однак за однієї умови, повідомив Forbes генеральний директор цього перевізника Євгеній Хайнацький. «Мають бути чіткі гарантії від усіх сторін. На відміну від морських портів, небезпека полягає у великій кількості людей на маленькій площі. Якщо буде забезпечена їхня фізична безпека, ми одразу готові летіти», – каже він.
Авіакомпанії потрібно щонайменше два тижні для запуску рейсів зі Львова, каже Людмила Слободянюк зі SkyUp.